Cursus Oud Schift voor beginners

Cursus Oud Schrift voor beginners

Oude handschriften leren ontcijferen

Op 28 september 2018 start het Waterlands Archief weer met een cursus Oud Schrift lezen voor beginners. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die 17e en 18e- eeuwse teksten wil leren lezen. 

Aan de hand van oude documenten uit het Waterlands Archief oefent u met het herkennen van de letters en leert u de betekenis van oude, bijna vergeten woorden. Aan de orde komen ook de soorten documenten: wat is bijvoorbeeld een resolutie of een attestatie?
Daarbij besteedt de cursus aandacht aan de archieven zelf: door wie en waarom werden ze gevormd en wat kun je er in vinden? 

Ook in het verleden werden stad, dorp en polder bestuurd, werd er belasting betaald, werden rechtszaken gevoerd, huizen gekocht en erfenissen verdeeld. Er werd gezorgd voor de weeskinderen en er werd gedoopt, getrouwd en begraven. Veel hiervan is opgeschreven en bewaard gebleven. Het zelf kunnen lezen van de oude documenten brengt de geschiedenis wel heel dichtbij!

Het lezen van oud schrift is door iedereen te leren, maar alleen oefening baart kunst. Van de cursist wordt daarom verwacht dat hij/zij gedurende de cursus voldoende tijd besteedt aan het thuis voorbereiden van de teksten door het maken van transcripties.
De cursus kan doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

Tijd:         Vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur

Data:        8 bijeenkomsten: 28 sept., 12 okt., 2, 16 en 30 november, 14 december 2018, 11 en 25  januari 2019

Plaats:      Waterlands Archief,  Wielingenstraat 75 te Purmerend
Kosten:    € 85,00 inclusief lesmateriaal

 

 

 

 

Over Vereniging Oud monnickendam

De Vereniging Oud Monnickendam stelt zich ten doel het stads- en landschapsschoon van Monnickendam te bewaren, te beschermen en waar mogelijk te vermeerderen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via overleg en adviezen aan het gemeentelijk bestuur bij bouwplannen, ruimtelijke ontwikkelingen en restauraties. Bij diverse proje ...

Lees verder