Najaarsexcursie 17 september 2016

Najaarsexcursie op zaterdag 17 september 2016 naar BREDA.

Breda de stad van de Nassaus

Breda is de belangrijkste Nassaustad van Nederland. Breda is een stad met imposante monumenten. De voorvaderen van ons koningshuis hebben van 1403 tot en met 1568 van Breda een imposante stad gemaakt met rijke gebouwen. Vandaag de dag pronken deze vele mooie bouwwerken als de Grote Kerk, het Kasteel van Breda en het rustieke Begijnhof nog altijd in de stad.

De 5 mooie monumenten uit de Nassautijd in Breda zijn:

1. De Grote Kerk

De Grote Kerk, ofwel de Onze Lieve Vrouwe Kerk, is wellicht het bekendste gebouw in Breda. Deze gotische kruisbasiliek, met een 97 meter hoge toren, heeft niet alleen een unieke geschiedenis, hij biedt ook een prachtig uitzicht over de stad als u de vele trappen wilt beklimmen. In de Prinsenkapel, onder een plafond van bladgoud, liggen maar liefst negen Nassaus én de eerste Prins van Oranje begraven.         


2. Begijnhof Breda

Stap de rust van het Begijnhof binnen en u waant zich eeuwen terug in de tijd. In het hartje centrum, aan de Catharinastraat, vindt u dit prachtige hofje met begijnenwoningen, een kerkje, een pastorie en een mooie kruidentuin. Bezoek ook huisje 29, dat is het Begijnhof Museum en hier leert u meer over hoe de Bredaasebegijnenleefden.In het Poortgebouw van het Begijnhof vindt u het bijzondere Miniaturenen- en Poppenmuseum.          


3. Kasteel van Breda

In het centrum van Breda, aan het Kasteelplein, bevindt zich het Kasteel van Breda. Eeuwenlang woonden hier de Heren van Breda, die van hieruit hun macht uitoefenden. Door de eeuwen heen is er veel aan- en bijgebouwd en sinds 1826 is hier de Koninklijke Militaire Academie gevestigd.      


4. Park Valkenberg

Dit heerlijke stadspark, dat tot 1812 de kasteeltuin was van het Kasteel van Breda, dankt zijn naam aan een valkenhuis aan de rand van het park van waaruit men vroeger de valkenjacht organiseerde. Vandaag de dag kunt u in het park vooral lekker in het zonnetje liggen of op een terrasje zitten en genieten van het uitzicht.  


5. Hofhuizen

De Nassaus trokken eveneens weer adel aan die zich vestigden in Breda waardoor er vele mooie hofhuizen ontstonden in de stad. Deze hofhuizen worden gekenmerkt door een L- of U-vormige plattegrond met binnenplaats, bakstenengevels, laatgotische traptorens en stenen kruiskozijnen.

Deze hofhuizen zijn nog in tact in Breda:

- Hofhuis Huis Brecht, Cingelstraat 1-3

- Hofhuis Catharinastraat 18/20, Catharinastraat 18/20

- Huis Wijngaerde, Catharinastraat 9

- Hofhuis de Engel (nu Justinus van Nassau), Kasteelplein 55

- Huis Assendelft, Nieuwstraat 25

Museums in Breda zijn:

  • Breda’sMuseum                            - museum over de 80-jarige oorlog
  • MOTI – museu  of the image        - museum voor beeldcultuur
  • Breda’s Begijnhof Museum          - tentoonstelling over de relieken uit de  collectie                   Hamers-IJsebrand en het Poppenhuismuseum.                                                
  • Generaal Maczek Museum           - museum over de 1e PoolsePantserdivisie
  • Bierreclame museum                    - biedt een ruime blik op het verleden van de reclame-uitingen op biergebied.

 

 

Over Vereniging Oud monnickendam

De Vereniging Oud Monnickendam stelt zich ten doel het stads- en landschapsschoon van Monnickendam te bewaren, te beschermen en waar mogelijk te vermeerderen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via overleg en adviezen aan het gemeentelijk bestuur bij bouwplannen, ruimtelijke ontwikkelingen en restauraties. Bij diverse proje ...

Lees verder