Voorjaarsexcursie 12 april 2014

Vereniging Oud Monnickendam organiseert op zaterdag 12 april een voorjaarsexcursie naar een van de forten van de stelling van Amsterdam

Fort Edam

De excursie begint om 14.00 uur en het fort is om 13.00 uur open om nog iets te kunnen drinken voordat de excursie begint. Deelnemers worden geacht met eigen vervoer te komen via het Oorgat en parkeerplaatsen zijn aanwezig. De kosten van de excursie is € 3,50  ter plaatse te voldoen - en een gids zal u alles vertellen over het ontstaan en de functie van het fort. Ook kunt u zien wat er binnen het fort gebeurde en hoe de verdedigers daar leefden. 

Geschiedenis van Fort Edam

De geschiedenis van het Fort bij Edam begint in het jaar 1913 toen de bouw van het fort gereed kwam. Maar daaraan ging een periode van vele decennia vooraf waarin de Stelling van Amsterdam, waarvan het Fort bij Edam onderdeel uitmaakt, op de tekentafels werd gezet en het Nederlandse parlement zijn goedkeuring moest geven. Dit allemaal tegen de achtergrond van toenemende internationale spanningen. 

Zo werd er eind 19e eeuw door Frankrijk en Duitsland steeds meer geruzied, onder andere over het groothertogdom Luxemburg dat na de afsplitsing van België in 1830 nog altijd onder Nederlands beheer stond. 

Water

In de Nederlandse militaire strategie had het water (rivieren, onderwaterzettingen) altijd een belangrijke verdedigende rol gespeeld. Vaak, maar niet altijd met succes. De Hollandse Waterlinie bleek voor de Franse invasiemacht in 1795 geen enkel probleem te zijn: het was januari en het ijs was ruimschoots dik genoeg om snel door te kunnen stoten naar Utrecht en Holland. 

Stelling van Amsterdam

Er waren ook al veel eerder verdedigingszones rondom Amsterdam aangelegd. Maar alleen ten zuiden, want daar kwam immers altijd(?) de vijand vandaan. Mis. In 1799 landden tot ieders verrassing, en zeker van de Franse bezettingsmacht, de Engelse en Russische geallieerden bij Callantsoog om Nederland te bevrijden. In allerijl moest een noordelijke verdedigingslinie rond Amsterdam worden opgezet. Dat vereiste steeds zwaardere fortificaties op de slappe Hollandse bodem en verdedigingslinies op steeds grotere afstand van de te verdedigen objecten zoals de stad Amsterdam. (De rol van het vliegtuig in de oorlogsvoering was toen nog niet begonnen.) 

Graag vóór 5 april aanmelden bij Jan Konijn, Fluwelen Burgwal 7 1141TX Monnickendam. Kan ook via E-mail naar adres jankonijn@ziggo.nl

 

Over Vereniging Oud monnickendam

  De Vereniging Oud Monnickendam stelt zich ten doel het stads- en landschapsschoon van Monnickendam te bewaren, te beschermen en waar mogelijk te vermeerderen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via overleg en adviezen aan het gemeentelijk bestuur bij bouwplannen, ruimtelijke ontwikkelingen en restauraties. Bij d ...

Lees verder