Najaarsexcursie 19 september 2015

De stad Nijmegen ligt grotendeels op de zuidelijke oever van de Waal, aan de voet van een stuwwal. Een deel van de gemeente ligt aan de overzijde van de rivier. Het betreft hier de zogenaamde Waalsprong, een recent geannexeerd gebied, waarin zich het dorp Lent en een deel van Oosterhout bevinden. 
Nijmegen heeft een lange geschiedenis, die meer dan 2000 jaar teruggaat. Als Ulpia Noviomagus Batavorum kreeg het rond het jaar 100 marktrechten. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 Hanzestad. 
Nadat Nijmegen tussen 1655 en 1679 al eens een Illustere Academie huisvestte, is de stad sinds de komst van de Radboud Universiteit in 1923 een universiteitsstad. De Waal maakte handel en verkeer mogelijk, zodat het de bewoners van het Nijmeegse gebied economisch voor de wind kon gaan. 
Diverse perioden uit deze rijke geschiedenis zijn nog zichtbaar in het hedendaagse Nijmegen. Bij bouwprojecten in de stad doen de stadsarcheologen bodemonderzoek en nog regelmatig worden bijzondere vondsten gedaan. 
De gemeente markeert de bijzondere historische locaties, bijvoorbeeld met een plaquette in de Burchtstraat op de plek waar het graf van een Romeinse dame is gevonden. De historische stadsparken zijn in oude luister hersteld. Op de vindplaats van de Godenpijler, het bewijs dat Nijmegen de oudste stad is, is een eigentijdse versie van de pijler opgericht als monument voor de viering van het 2000-jarig bestaan in 2005. 
Als oudste stad van Nederland investeert Nijmegen veel in het zichtbaar maken van haar geschiedenis. Het gemeentelijke cultuurhistorische programma, dat op diverse plekken in de stad het verleden weer levend maakt door middel van visualisaties, heet 'Het Verleden Verbeeld'. 

Museum Het Valkhof is in 1998 ontstaan. Twee musea in Nijmegen gingen toen samen en verhuisden naar de nieuwbouw aan het Kelfkensbos. Het nieuwe museum werd op 14 september 1999 door koningin Beatrix geopend. Van de beide voorgangers richtte het Nijmeegs Museum ‘Commanderie van Sint-Jan’ zich op oude en moderne kunst. Het Museum G.M. Kam was volledig gewijd aan de archeologie en werd in 1922 geopend. 
De collecties van Museum Het Valkhof zijn derhalve het resultaat van een verzameltraditie van bijna vier eeuwen. 

Nijmegen

Het programma voor deze dag is: 

07.45 uur Vertrek uit Monnickendam vanaf de Grote Kerk 09.30 – 10.15 uur Koffie met gebak in restaurant De Hemel (een voormalige brouwerij) 10.15 – 12.15 uur Historische stadswandeling onder leiding van de Gilde gidsen van Nijmegen 12.30 – 14.00 uur Lunch in restaurant De Hemel. 14.00 – 15.30 uur Bezoek aan museum Valkhof onder leiding van gidsen. 15.30 – 17.30 uur Vrije invulling voor bezoek aan andere musea of winkelen. Er zijn veel gezellige terrasjes in de oude binnenstad. 
17.30 uur Terugreis naar Monnickendam waar we om plm. 19.00 uur zullen aankomen. 

Het museum Valkhof is gratis voor museumkaart houders. Dus neem uw museumkaart mee!!! Heeft u geen museumkaart dan betaalt u € 6 extra. U kunt overwegen alsnog een museumkaart te kopen. 
Museumkaarten zijn verkrijgbaar in ons eigen Waterlandsmuseum De Speeltoren. 

Aanmelden kan bij J.P.J. Konijn, Fluwelen Burgwal 7 1141 TX Monnickendam of via de E-mail: jankonijn@ziggo.nl

 

Over Vereniging Oud monnickendam

De Vereniging Oud Monnickendam stelt zich ten doel het stads- en landschapsschoon van Monnickendam te bewaren, te beschermen en waar mogelijk te vermeerderen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via overleg en adviezen aan het gemeentelijk bestuur bij bouwplannen, ruimtelijke ontwikkelingen en restauraties. Bij diverse proje ...

Lees verder